馬拉松小物/RTW編輯部

(編按:渣打馬拉松還有幾天就到了,臉書上出現了不少各門各派的應戰秘笈。說到要備戰馬拉松,我們的編輯當然也有一套。Carbo loading? 肌肉貼?傻啦,我們RTW從來都本著認真玩,開心跑的宗旨,我哋點會講啲咁技術性既嘢?今日我們首先就由各編輯介紹一些實用小物品,唔pro,但便宜簡單有用,看看能不能夠幫到大家忙?)

16586563_10155021587263685_1085562727_o

Edkin / RTW編輯 跑齡9年

醫生膠布(紙質)— 人人都有容易擦損嘅部位,乳頭到腳趾罅,幾乎任何部位醫生膠布都可以做最基本嘅保護,貼上之後再塗上花士令,三四十公里都頂得住。醫生膠布未必係最好,但一定係最平最易買。 無論去邊一個比賽,我總會帶著一卷去會場。

價錢:少於港幣10元

邊度買: 全世界所有藥房

 

Screen Shot 2017-02-09 at 9.55.16 pm.png

Janice / RTW編輯 跑齡5年

舊的潤唇膏 — 天生皮膚就係乾到爆炸,冬天好似條蛇咁要換皮,雙唇就經常需要潤唇膏保護住。跑馬時,成幾個鐘,又會食嘢,又要啜gel,又要飲水。最重要係,面對鏡頭保持一個陽光嘅笑容,有一支潤唇膏傍身,就可以預防爆唇嘅出現,俾各攝影師留倩影時,都係一個最佳狀態啦。(帶支舊嘅係身,都係為免跌咗都無咁肉赤)

價錢:二手無價

      邊度買: 屋企櫃桶底

 

16174801_566488710220242_8682037421570816460_n

Ben / RTW編輯 跑齡5年

紙巾(優質)— 放包紙巾在腰包,食完沿途美食可以用來抹咀,拍照時不會出洋相。也可以用來擦鼻子,吐痰或口水,好過沿途放飛劍,有欠公德。有需要辦大事時更是必須,需知流動洗手間的衛生紙會有用盡之時,不欲放棄自己一雙跑襪的話,謹記帶包紙巾。

價錢:少於港幣5元

邊度買: 所有藥房,超市

 

 

16667222_10154460481828510_1746170569_o

安騏/RTW編輯 跑齡2年

裝凡士林/潤膚膏用小盒子 — 我們慢腳一跑最少也要4、5小時,身體重要部位的肌膚難免會受到衣物的磨擦,再加上汗液,如果不做任何預防措施,沖涼嘅時候就知味道了。可以買一個圓形小盒子,從大瓶的凡士林或其他潤膚膏取出小部分裝著帶上,比賽當日於胸部周圍、腋下、腳趾隙間等容易摩擦的部位全都搽上,以避免擦傷和起水泡。

價錢:港幣10左右

邊度買: 一般家品店、無印良品

 

screen-shot-2017-02-09-at-9-54-10-pm

AJ / RTW編輯 跑齡6年

紅牛— 由於絕大部分的比賽都在早上舉行,對於習慣夜訓的我來說可說是惡夢,比賽日唔夠訓係必然的事。這時候,於賽前半小時飲一罐紅牛,能迅速提神,驅走睡魔,並立即進入狀態。 價錢:港幣20左右 邊度買: 便利店及各大超市

價錢:港幣十零廿元

邊度買: 便利店

 

馬拉松看世界/Run the World facebook專頁

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s